Всяка година на 8 март подаряваме цвете на колежките си, говорим за техните успехи и заслуги, и след това забравяме за тях до следващия празник. Вицепрезидентът Илияна Йотова нарече жените учени „тихите герои, от които зависи бъдещето ни”. Ние, екипът на STEMbg вярваме, че за постиженията на българските жени в науката и технологиите трябва да се говори през цялата година, но и 8 март е едно добро начало.

Нуждата от повече жени в STEM професии се простира много по-далеч от разнообразието на работното място. Жените са необходими, за да се постигнат повече иновации и всички да живеем по-добре. Въпреки че съставляват половината от населението, нуждите на жените рядко се вземат предвид. Светът е проектиран предимно от мъже за мъже. Никой няма да се сети да проектира изобретения и да въведе иновации от които няма пряка нужда. За това трябва да се погрижим сами.

Този 8 март ще популяризираме постиженията на български жени с кариера в сферата на наука, технологии, инженерство и математика (STEM). Като представим по достъпен начин успешни жени с интересни, изпълнени с приключения и предизвикателства професии, се надяваме да създадем  позитивен образ на жените в науката и да разчупим стереотипите, свързани с тези дейности.  Искрено вярваме, че откритата комуникация с потенциални ментори и положителния личен пример са от огромно значение за насърчаване на участието на повече ученици и по-специално момичета в точните науки и технологиите.

Като част от проекта ще създадем онлайн ученически STEM клуб, в който ще обсъждаме новини и събития от света на иновациите. Следете новини за срещите на клуба тук (линк към социални мрежи). 

На този сайт ще публикуваме полезни материали, интервюта, новини и съвети за търсене на работа.

Причината да поемем инициативата за този проект, е собственият ни опит като млади учени, жени в непопулярни професии и преживяванията в началото на кариерата ни. В България има много малко места, където учениците могат да се запознаят с бъдещи ментори, които да им дадат съвет и да ги насочат към избраната от тях кариера. За едно дете от малък град/село е невъзможно да посещава редовно научна институция/музей, и при липса на подкрепа от близките (а понякога и умишлено обезсърчаване), мечтите за научна кариера бързо избледняват. Много програми в чужбина работят за осигуряване на менторство и свързването на ученици с реализирани професионалисти в харесвана от тях област, но в България това все още е слабо познато. Липсват и ресурси на български, като особено осезаема е липсата на качествени научно издържани материали.