Милена Георгиева

Милена Георгиева

Професия

Мениджър стратегическо развитие,
Скейлфокус АД

Опишете накратко какво представлява Вашата работа?

Позицията ми включва активна работа с всички звена в компанията – от администрация до развитие на човешки ресурси. Като добавка имам и роля в Скейлфокус Академия, като тук фокусът ми е в изграждане на нови таланти в областта на програмирането. Концентрирам се върху изграждане на технически програми, който да спомогнат бързото навлизане на трейнита в областта на програмирането. В допълнение активно участвам в обучението им, оценяването и съпровождането им до успешно наемане на работа. Участвам активно в преподаването в технически трак Java. След успешното приключване на етапа на обучение следва етап на обработка на данните, генерирани от трейнитата и генериране на изводи, които да помогнат в подобряването на учебния процес.

Защо избрахте тази професия?

Позицията ми ме избра 🙂 Работя от 1996 година и винаги съм трупала знания в различни компании и на различни позиции. Тази ми позиция е съчетание на целия натрупан опит, както в технологично отношение, така и в people lead посока. Всичко това съчетано с академичен опит се получава една интересна смесица от умения, знания и компететнтности.

Кои са нещата, с които се гордеете (професионално/лично или и двете)?

Гордея се с това, че говоря четири езика (английски, немски, френски и холандски език). Гордея се с това, че успявам да създам общност, в която колеги наистина да се интересуват от младите таланти. Гордея се със сигурност с първите трейнита, които обучих и се представиха изключително успешно на интервютата за работа. Гордея се със сина ми, който покрай мен успя да види други страни, да живее и учи далеч от родното си място и успя да се интегрира успешно в една напълно нова и непозната култура. Гордея се и с неговите познания по английски език. Гордея се със сплотеното семейство, което успяхме да създадем. То е онова, което е нужно на човек за да се чувства спокоен, сигурен и подкрепен!

Споделете ни стереотип или анекдот, който сте чували за себе си или за професията си?

Не се сещам нещо в тази посока. Вероятно не съм регистрирала подобни неща, тъй като мнението на околните описва по-скоро тях, отколкото мен.

Ако можехте да се върнете във времето до началото на кариерата си, какъв съвет бихте дали на младото си “аз”?

Хората се дразнят от напористи, упорити и истински работещи хора 🙂 Пази се!

От къде черпите вдъхновение за Вашата работа?

От успешно завършената задача, проект, етап.

Как ви се отразява пандемията от Covid-19?

Пандемия? Има пандемия? Шегувам се! Първоначално, като повечето хора, и аз предприех мерки за ограничаване на контакти и дистанциране. С времето и напредването в разбиране за вируса стана ясно, че не можем да спрем този вирус. Животът трябва да продължи и с елементрана и осъзната хигиена; оставане вкъщи, когато сме болни е достатъчно, за да се продължи напред. Работа от вкъщи е последната останала промяна от „предишния“ ми живот.

Кои са най-важните знания и умения, които трябва да придобие човек, който иска да се занимава с Вашата професия?

Умение да работи с хора – Хората са различни характери, попадат ежедневно в различни ситуации и всеки един от нас има поведение, което се дефинира от много фактори. Умението да разбираш гледната точка на другия, неговото настроение са от ключово значение. Постояно четене и развитие на soft skills! Технологичната компетентност – не мога да си представя и ден без опознаване на език за програмиране, алгоритми и структури от данни. Инструменти – този списък е огромен и безкраен. От работа с обикновенни word файлове до управление на огромни бази от данни със стотици таблици и милиони записи. Наистина няма лимит на инструментите, които използвам. Мисля, че мога да обобщя така: „всеки софтуер, който човекът е успял да измисли“!

Книгите, които всеки трябва да прочете:

„1984“ на Джордж Оруел – Макар и утопия, тази книга ни показва как може да се промени обстановката около нас, ако не пазим и оценяваме свободата си.

The brief history of time, Stephen Hawking (Кратка история на времето, Стивън Хокинг) – Бих казала, че това е книгата, която разгръща цялата вселена пред читателя. Кара те да мечтаеш, да изследваш и дори да се върнеш към онзи първичен чист и детски подход за изследване на света: наблюдение, анализ, наблюдение, корекция на резултата, анализ, сравнение… Същевременно не се мърдаш от удобното кресло, а обикаляш близък и далечен космос само чрез силата на думите и човешкия интелект.

How to win friends and influence people, Dale Carnegie (Как да печелим приятели и да влияем на другите, Дейл Карнеги) – Това е книга, която дава лесни за приложение съвети. Толкова простички и общовалидни, но често забравяме, че секунди проявено внимание към изказа ни, подхода, общата нагласа могат да променят курса на всяко едно човешко взаимодействие.

Всъщност книгите, които трябва да прочете един човек са не повече от 10, но за да разбереш кои 10 е нужно да прочетеш хиляди. Не се сещам чия е мисълта, но поне за мен е изключително важно да търсим онези десет книги, които биха ни променили към по-добро.

Има ли достатъчно жени, работещи във вашата специалност? А трябва ли да има повече жени или няма нужда от това?

За съжаление не! Жените в техническите специалности са изключително малко. Причините са различни, но има едно схаващане, което все още съществува (макар и все по-завоалирано), че техническите специалности са прерогатив на мъжете. Не вярвам в концепцията мъжка/женска професия! Да, факт е, че има професии където е нужна физическа сила! Но с определени модификации на задълженията, автоматизация и роботизация може да се отстрани и тази пречка. Дали трябва да има повече жени? Достъпът до една позиция трябва да бъде напълно равнопоставен и да няма презумция за „пол“ на дадена позиция! Абсолютно непонятно е твърдение, че няма никакви проблеми в тази посока. Напротив има и би следвало да се решават целенасочено. Българското общество все още е строго патриархално и това трябва да се промени. Хората са равни помежду си и би следвало да бъдат такива и на работните си места.