Нели Дончева

Професия

Горски експерт, WWF България

Опишете накратко какво представлява Вашата работа?

Работата ми е динамична, разнообразна, интересна и смислена. Най-вдъхновяваща и „отплащаща“ се е работата на терен – залесявания, теренни проверки, съвместни дейности и дискусии с колеги, работещи в областта на горите и опазването на природната среда, срещи с местни хора живеещи в близост до теренните обекти, млади хора с интерес към природата и вдъхновени да направят нещо за да живеят в по-добър свят. По-конкретно работата ми е свързана с писане на проекти, защитаване на каузи, намиране на съмишленици, експертни задачи в областта на горите и тяхното опазване, работа с институции, разследвания, проучвания, медийни изяви, международни срещи и организиране на кампании.

С какви предизвикателства сте се срещали по време на работата си?

Общуването с хората винаги е предизвикателство, поради индивидуалните специфики на всеки от нас. Работата с институции е много предизвикателна: очакванията често пъти се разминават с действителността, чувството, че удряш на камък, че има нежелание у работещите в дадена институция да си свършат работата, че са на страната на лошите и, че се изправяш сам с шепа хора да защитаваш обществени интереси. Инертността на масата и апатията са сред най-големите предизвикателства не само в работата, но и в живота.

Кои са нещата, с които се гордеете (професионално/лично или и двете)?

Чрез работата си през последните 15 години допринасям за опазването на старите гори в България и биоразнообразието, което съхраняват, за въвеждането на отговорни горскостопански практики, за създаването на нови гори. В личен план – старая се да давам пример с действията си и да повиша вниманието и отношението на хората към нуждата от активност за да опазим природата.

Ако можехте да се върнете във времето до началото на кариерата си, какъв съвет бихте дали на младото си “аз”?

Бъдете смели, не прекланяйте глава пред т.нар. „авторитети“, вярвайте в собствените си сили и мечти!

От къде черпите вдъхновение за Вашата работа?

От природата, от многообразието на живия свят, от прекрасните мотивирани, знаещи хора, от спечелените битки, от приятелите и колегите.

Как ви се отразява пандемията от Covid-19?

Опитвам се да продължавам със същия ритъм и да не се поддавам на страха, който се насажда. Съобразявам се с наложените мерки.

Кои са най-важните знания и умения, които трябва да придобие човек, който иска да се занимава с Вашата професия?

В училище – биология, химия, физика, география, екология, чужди езици. Курсове за разпознаване на животни и растения, по опазване на околната среда, фотография, комуникационни и презентациони умения, ГИС (географски информационни системи). Добри и удобни обувки и теренно облекло за дълги преходи сред природата, бинокъл, фотоапарат, раница, спален чувал, палатка.

Книгите, които всеки трябва да прочете:

1. Всички книги на Джералд Даръл

2. Sapiens – Кратка история на човечеството- на Ювал Ноа Харари

3. Тримата мускетари – на Александър Дюма

Има ли достатъчно жени, работещи във вашата специалност? А трябва ли да има повече жени или няма нужда от това?

Има и жени, може би по-малко в сравнение с мъжете.