В последните две десетилетия все повече момичета завършват висше образование. Въпреки това, жените, които получават образование в сферата на природни науки, технологии, инженерни специалности и математика (т.нар. STEM) са наполовина на мъжете. По света заетите в длъжности, свързани със STEM жени са само 28% от всички служители, а с изкачването към ръководни позиции, процентът се свива още повече. В България жените, които се занимават с наука са колкото мъжете, но не във всички специалности, а информационните технологии все още има силно изместен баланс.

Работният пазар в STEM областите се развива с бързи темпове и се очаква да нараства все повече в бъдеще, а заплащането често е повече от добро. Въпреки тази тенденция, позициите на STEM са трудни за запълване. За всеки две работни места в STEM има само един квалифициран специалист. Изглежда, че всеки съществуващ STEM специалист вече е зает. Ако не се намерят добри специалисти скоро, е възможно прогресът в технологиите да бъде забавен значително. 

Жени инженери в действие

Междувременно се наблюдава тенденция момичетата да проявяват интерес към наука и технологии в основното училище, но този интерес рязко да намалее когато достигнат гимназиална възраст. След тази възраст, броят на заинтересованите към STEM професии момичета все повече намалява. Много малко жени избират да учат технически специалности, а често дори и да заемат длъжности в сферата на STEM, много е вероятно скоро да напускат. Всичко това се случва на фона на постоянното търсене на специалисти. 

Жените са около половината от населението на България и света, а за професиите в STEM само половината места са запълнени. Оттук отговорът на въпроса защо имаме нужда от повече жени в STEM може да бъде отговорен кратко и ясно – за да работят на добре заплатени позиции, които помагат на света да се движи към прогрес. 

Защо се обръщаме специално към жени, а не запълним местата за STEM позиции с мъже и така лесно да решим проблема? Защото гледната точка на жените е необходима, за да се постигнат повече иновации и всички да живеем по-добре. Въпреки че съставляват половината от населението, нуждите на жените рядко се вземат предвид. Светът е проектиран предимно от мъже за мъже. Никой няма да се сети да създаде изобретения и да въведе иновации, от които няма пряка нужда. 

STEM

Повечето лекарства и методи за лечение на някои болести са тествани само върху мъже, защото се смятало, че наличието на жени ще обърка резултатите от клиничните проучвания. В резултат на това много лекарства имат по-силни и понякога неочаквани странични ефекти върху жените, а за протичането на редица заболявания при жени липсва изчерпателна информация. Все още се знае твърде малко за женската полова система, за хормоните ни, а начинът, по който получаваме помощ при раждане не се е променил особено в близките десетилетия. Понякога лекарите нямат представа за спецификата на женското тяло и пренебрегват важни симптоми. Препарат за контрацепция за мъже е спрян от разработка, защото участниците са докладвали редица нежелани ефекти като покачване на тегло, промяна на настроението, гадене, главоболие и т.н. Интересно е, че препаратите за женска контрацепция, който отдавна са одобрени за употреба имат същите странични ефекти, но в по-силна степен. Първият препарат за контрол на нежелана бременност, съдържал повече хормони от необходимото, е свързан с повишена (макар и рядка) вероятност от инфаркт и инсулт. Отнема на учените десетилетия да разпознаят тези рискове и да преформулират хапче с по-ниска доза хормони, което е също толкова ефективно. 

Изследвания върху нараняванията на работното място често вземат под внимание само мъжките оплаквания и в резултат условията на работа се подобряват за мъжете, но броят на травмите при жени е остава същия. Повечето предпазно работно облекло е създадено за мъжката анатомия, въпреки, че половината от заетите в даден сектор работници са жени. Неудобното и неподходящо облекло повишава риска от травми, но дори елементарно нещо като удобни ръкавици и обувки за работа е рядкост. Това е така защото липсват достатъчно изобретатели, за които това да е важно. 

Няма особени разлики в броя на мъжете и жените шофьори, дори на места жените са по-активни шофьори заради грижите за децата. Въпреки това колите се тестват за безопасност само с манекен, който е с теглото и размерите на възрастен мъж. В резултат на това жените имат 47% по-голям шанс да пострадат и 17% по-голям шанс да загинат в автомобилна катастрофа. 

Всичко казано дотук показва, че ако искаме да се радваме на изобретения, проучвания и иновации, които правят живота ни по-добър, трябва да ги създадем сами. Ние знаем най-добре от какво се нуждаем и можем да го постигнем като ангажираме повече жени в сферата на науката и технологиите. Призивите за повече жени, заети в STEM се простират много по-далече от така модерното разнообразие на работното място. Жените в STEM биха подобрили икономиката и биха дали на науката перспектива, която мъжете не притежават. По този начин ще направим света по-добро място за всички. 

Използвани материали: 

Why We Need More Women in STEM

The Washington Post

The Body