Елисавета М.

Професия

Senior QA

Опишете накратко какво представлява Вашата работа?

Тествам софтуерни продукти за дефекти и дали са спрямо зададените за проекта изисквания.

Защо избрахте тази професия?

Беше щастлива случайност започването, но с времето осъзнах, че ми харесва това, което правя.

С какви предизвикателства сте се срещали по време на работата си?

Главно организационни честно казано, но това е често срещан проблем за всички. А, и неуважение към професията от една определена прослойка бг шефове, които са на мнение, че без нас може и да мине, те програмистите сами ще си намерят проблемите. Но за мен е изключително важно да не се поддаваш на такива хора – вадиш си извод за себе си, че не си ценен и си тръгваш, защото иначе си е загуба на време.

Кои са нещата, с които се гордеете (професионално/лично или и двете)?

Разбирам се с почти всички, което прави работата значително по-лесна! Също така наистина ми харесва да намирам бъгове, когато си правиш работата забавна няма как да я мразиш.

Споделете ни стереотип или анекдот, който сте чували за себе си или за професията си?

Че се мразим с програмистите 😀 Не е вярно, но ако някога това се случи, никога не е на база професия само.

Ако можехте да се върнете във времето до началото на кариерата си, какъв съвет бихте дали на младото си “аз”?

Напусни си първата работа без да се поддаваш на сантименталност. Останах прекалено много време там заради колеги и тук-таме някой замазващ очите, че си незаменим работник, без това да се отразява финансово. Гледайте си интереса преди всичко.

От къде черпите вдъхновение за Вашата работа?

Това като класическия интервю въпрос – защо искате да започнете да работите при нас? Ами обичам да имам опцията да слагам хляб на масата 😀

Как ви се отразява пандемията от Covid-19?

С рязкото навлизане на масовия хоум офис, като сравнително интровертна личност ми е доста добре. Но напоследък наистина започна да ми липсва да излизам поне понякога, за разнообразие.

Кои са най-важните знания и умения, които трябва да придобие човек, който иска да се занимава с Вашата професия?

Да има око за детайли и да умее да се сработва с екипа, разбира се добра компютърна грамотност, и абсолютно задължителното – английски език.

Книгите, които всеки трябва да прочете:

The Witcher (Вещерът) на Анджей Сапковски. Не е полезно, но са много добри книги 😀

Има ли достатъчно жени, работещи във вашата специалност? А трябва ли да има повече жени или няма нужда от това? 

Има достатъчно жени в моята специалност. А дали трябва да има повече си зависи от тях честно казано. Който има акъл си намира работа. Иначе има хубави и лоши места, хубавите са си хубавите, лошите са за оплакване. Никой не може да ти гарантира на какъв човек ще попаднеш във всеки един аспект на живота. Което значи, че който и да е казал, че жените се оплакват излишно освен, че не са попадали на проблем отказват и да допуснат, че има проблемни места и хора, което е просто глупаво. Аз не съм попадала на проблем, което не значи, че не съществува.