Станимира Делева държи жаба

Станимира Делева

Професия

Еколог, докторант
Universidad de Costa Rica

Опишете накратко какво представлява Вашата работа?
Екологията изучава връзките между организмите и заобикалящата ги среда. Специалността ми е пещерна екология. Моите изследвания са свързани с колониите от прилепи във водни пещери и как те влияят на почвите и растителността на повърхността.

Защо избрахте тази професия?
Защото пещерите са последните неизследвани места на нашата планета, а аз исках да стана класически изследовател, който да бъде първия човек, стъпил на ново място.

С какви предизвикателства сте се срещали по време на работата си?
Заради изследванията си се преместих в централна Америка, а след това работата ми ме отведе до остров Борнео. Това беше свързано с огромни логистични предизвикателства. Работата ми е свързана със спускане в пещери, дълги часове работа в джунглата и тежки атмосферни условия, но определено най-трудното и стресиращо нещо, което съм правила през живота си е да управлявам екип от хора. Когато работя на терен винаги съм много внимателна, но изпитвам огромно притеснение за асистентите ми – дали няма да се подхлъзнат, загубят или наранят. Другото голямо предизвикателство, с което съм се сблъсквала е бюрокрацията в тропически държави.

Кои са нещата, с които се гордеете (професионално/лично или и двете)?
Гордея се с научните си публикации (или поне с последната), с работата, която върша и с консервационния проект, който развивам в Коста Рика. Гордея се, че обучих няколко млади учени в Коста Рика и ги вдъхнових да работят в пещери и да продължат моята дейност там. Също така съм много щастлива, че мога да говоря 4 чужди езика, на един от които се научих сама. В личен план много се гордея, с това, че имам партньор, с който заедно правим наука и ходим по пещери. Щом съм успяла да убедя такъв прекрасен човек да се ожени за мен, значи имам повод за гордост.

Споделете ни стереотип или анекдот, който сте чували за себе си или за професията си?
Първият път като давах интервю за себе си, все още не знаех колко и какво да говоря. Журналистката ми задаваше въпроси за работата ми и за скорошното ми пътуване ми до Мексико и аз най-искрено отговарях. Жената невинно ме попита имало ли е наоколо крокодили и аз казах „да“. На другия ден прочетох заглавие във вестника „Русо миньонче оцелява сред крокодили“.

Оттогава станах много внимателна какво и как говоря пред журналисти. Миналата година приех да участвам в сутрешния блок на една от телевизиите и да разкажа за работата си в Коста Рика и за предстояща експедиция. Въпреки, че много внимателно обясних с какво се занимавам, анонсът, който направиха за мен отново беше нещо от рода на: „Русо миньонче оцелява в джунглата само с швейцарско ножче…“

Макар и частта за „русо миньонче“ да е вярна, аз никога не съм оцелявала в джунглата и нямам намерение да стигам дотам. Аз съм професионалист, който се чувства добре в тропически климат, познава дъждовната гора, внимава много и през цялото време знае къде е и какво прави. Ако ми се наложи да „оцелявам“, значи не съм предвидила обстоятелствата правилно, провалила съм се в преценката си и съм изпаднала в ситуация, която изцяло е можела да бъде избегната. Не ми харесват приказките за „оцеляване“. Работа в джунглата – да, оцеляване – не.

Ако можехте да се върнете във времето до началото на кариерата си, какъв съвет бихте дали на младото си „аз”?
1. Помниш ли как си мислеше, че като започнеш да учиш биология повече няма да ти трябва математика? Хм …. относно това … няма лесен начин да ти го кажа но … след 15 години ще се учиш да програмираш.
2. Не се опитвай да се променяш и да си подтискаш интересите заради момчета. И този тип въобще го зарежи.
3. Чети и други книги, не само по биология.
4. Започни да използваш крем против слънце. Това твоето не е тен а изгаряне 2ра степен.

От къде черпите вдъхновение за Вашата работа?
Гледам снимките от предишните ми експедиции и планирам следващата. Вдъхновявам се от неотговорени въпроси и от неизследвани територии.

Как ви се отразява пандемията от Covid-19?
Животът ми напълно спря за една година.

Кои са най-важните знания и умения, които трябва да придобие човек, който иска да се занимава с Вашата професия?
1. Математика
2. Трябва да бъдете грамотни – учен, който допуска правописни грешки и не може да се изразява писмено, няма да стигне много далеч.
3. Да бъдеш любопитен и отворен към света. Няма как да станеш учен ако си със закостенели разбирания. Самото определение за интелигентност е способността да се променяш в зависимост от информацията, която получаваш.
4. Специално за моята работа – топ физическа форма и технически умения по скално катерене и спелеология.
5. Компютърна грамотност.
6. Английски език е задължителен.
7. Шофьорска книжка

Книгите, които всеки трябва да прочете:

Кратка история на почти всичко“ на Бил Брайсън
Фактологичност“ на Ханс Рослинг
Пушки, вируси и стомана“ на Джаред Даймънд
Малки богове“ на Тери Пратчет и въобще всичко на Тери Пратчет, но преди да започнете с него трябва да сте чели много други неща, за да го разберете.
Пътеводител на Галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс
Параграф 22“ на Джоузеф Хелър

И много книги по темата, която сте си избрали.