Днес отбелязваме Международния ден на жената. Въпреки, че в България е по-известен като „Празник на мама“ или „Деня, в който подаряваме зюмбюли в целофан на колежките, а те след това ни водят на кръчма“, официално 8-ми март е деня за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. В годината след световна пандемия, в която много жени или загубиха работата си, или бяха принудени да забавят кариерата си, за да се грижат за семействата си, имаме голяма нужда да отпразнуваме 8-ми март с нещо положително. И тъй като дългоочаквания банкет на колежките отпадна по очевидни причини, и практически живеем пред компютрите, решихме да пренесем празненствата онлайн.

В България около половината от заетите в науката и технологиите са жени. Затова решихме да отпразнуваме деня на жената като покажем част от тях и ги попитаме за работата им, за предизвикателствата, които срещат, и нещата, които ги вдъхновяват. Надяваме се до края на месец март на нашия призив да откликнат още повече жени с приключенски, научни или технически професии, така, че следващия път когато някой потърси в Google „български учен“ наистина да си личи, че България е на челните места в Европа по брой жени в науката.

Поради краткия срок, с който разполагахме, в началото поканихме предимно наши колеги, които познаваме лично, а след стартиране на сайта ни получихме и няколко страхотни интервюта от дами, които не познаваме, но се надяваме да се запознаем скоро и да работим заедно. Зададохме еднакви въпроси на всички и ги оставихме те сами да преценят какво и колко да ни разкажат за професията си и за себе си. Някои дами споделиха профилите си в социалните мрежи, където публикуваните научни статии, снимки и новини могат да засенчат доста „инфлуенсъри“. Заслужава си да ги проверите. Част от дамите ще направят презентация на някоя от следващите сбирки на нашия онлайн клуб за наука и технологии, където ще разкажат повече за работата си.

Надяваме се да прочетете интервютата и да ги споделите ако ви харесват. В следващите седмици ще поставим на фокус всяка една от представените дами, ще разкажем за професията ѝ и проучванията, които прави. За да се справим качествено с тази задача обаче, ще се наложи да прочетем доста книги и научни статии. Дотогава ще публикуваме обобщени резултати на два от въпросите, които бяха особено интересни за нас – какво биха посъветвали младото си „аз“ и книгите, които смятат за важни (или просто харесват). Следете сайта, за да разберете какво четат образованите дами.

От 19:00 днес ще се включим на живо с презентация за жените в науката и ще обявим датата и темата на първата сбирка на клуба за наука и технологии.

P.S. Честит 8-ми март, мила мамо!